USA – Döntött a bíróság, nem kötelezhetik a dolgozókat oltásra

A legfelsőbb bíróság elutasította Joe Biden amerikai elnök decemberi rendeletét, amelyben azt írták elő, hogy minden, száz főnél többet foglalkoztató cég dolgozója számára kötelezővé tennék a koronavírus elleni védőoltást, vagy legalább a maszk viselését és a heti rendszeres tesztelést, írja a Telex. A jogszabályt megtámadó republikánusok beadványának helyt adott a jobbos többségű legfelsőbb bíróság, majd a leszavazták a rendeletet, arra hivatkozva, hogy Biden ezen döntésével túllépi a hivatali hatáskörét.


Az előzmények:

A Biden ellen benyújtott kereset az Egyesült Államok Arizonai Kerületi Bíróságához azzal érvel, hogy a mandátumok sértik az Egyesült Államok alkotmányának egyenlő védelmi záradékát azáltal, hogy „előnyben részesítik” az illegális bevándorlókat, akik mentesülnek az oltási követelmények alól.

„A szövetségi kormány nem kényszerítheti az embereket arra, hogy megkapják a COVID-19 vakcinát. A Biden-adminisztráció ismét figyelmen kívül hagyja törvényeinket és precedenseinket, hogy előmozdítsa radikális programját” – mondta tegnap sajtóközleményében Brnovich republikánus . “Nem lehet komoly vagy tudományos vita a COVID-19 terjedésének megfékezéséről, ami nem a déli határunknál kezdődik.”

Biden múlt héten bejelentett vakcinakövetelményei szigorúan előírják a COVID-oltás beadását minden szövetségi dolgozó, szövetségi vállalkozó és egészségügyi dolgozó számára, akiknek munkáltatói a Medicare vagy a Medicaid rendszeren keresztül kapnak támogatást.

Biden azt is elmondta, hogy kormánya minden 100-nál több alkalmazottat foglalkoztató magánvállalkozást arra fog utasítani, hogy a dolgozóik „teljes védőoltást” vagy hetente teszteljenek egy közel 80 millió embert érintő szabály révén.

„Türelmesek voltunk, de a türelmünk elfogy, és az ön visszautasítása mindannyiunkba került” – mondta Biden több tízmillió be nem oltott amerikainak csütörtökön. “Ez nem a szabadságról vagy a személyes választásról szól.”


Joe Biden amerikai elnök még december elején hozott rendeletet az állítólagos pandémia elleni küzdelem érdekében, amellyel kötelezte volna a száz főnél többet foglalkoztató cégeket, hogy előírják dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást vagy legalább a maszk viselését és a heti rendszeres tesztelést.

A jogszabályt a republikánusok megtámadták, és beadványuknak helyt adott a legfelsőbb bíróság, az Egyesült Államok legfőbb bírói fóruma. A bírák, akik 6:3 arányban leszavazták a rendeletet, arra hivatkoztak, hogy Biden túllépte a hivatali hatáskörét a rendelettel, amellyel legkevesebb 84 millió alkalmazottat érintett volna.

Donald Trump korábbi amerikai elnök több republikánus képviselővel és az üzleti világ számos képviselőjével együtt üdvözölte a bíróság döntését, mert szerinte a rendelet tönkretette volna a gazdaságot. A bíróság döntését a Független Vállalatok Szövetsége is üdvözölte, ugyanis szerintük a kisvállalkozásoknak ártott volna legjobban, amelyek nemcsak munkaerőt, hanem profitot is veszítettek volna.

A bírósági döntés indoklása szerint a törvény túlságosan beleavatkozna az emberek mindennapi életébe, és a kormányzati indoklással szemben nem akadályozná érdemben a vírus terjedését. Ráadásul szerintük Joe Biden már korábban is visszaélt elnöki jogaival, mikor egy 51 éves törvényre hivatkozva rendelte el az egészségügyi dolgozók oltását.

Joe Biden csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, mivel szerinte a bírák nem a közös érdekeket vették figyelembe, hanem a cégek és a vállalatok érdekeit. Ettől eltekintve tárgyalni hívja a javaslatot elutasító cégeket, hogy egyeztessenek a megoldási javaslatokról.

BBC által megkérdezett szakértő, Anthony Zurcher szerint feltehetően politikai alapon döntött a kilenctagú legfelsőbb bíróság, amelynek tagjai közül csupán a konzervatív John Roberts és Brett Kavanaugh mutatott némi hajlandóságot a kompromisszumra, akik által az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kötelező oltás lehetővé vált. A legfelsőbb bíróság ugyanis még mindig az előző Trump-adminisztráció által kinevezett tagokból áll, így a konzervatívok vannak többségben. A legutolsó bírói kinevezés még 2020-ban történt a választások előtt, ami során Trump a liberális Ruth Bader Ginsburg tavaly szeptemberi halálát követően nevezte ki a konzervatív Amy Coney Barrettet.

Az elemző szerint Joe Biden most vagy megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy támogassák a javaslatot, ami nem tűnik valószínűnek, vagy megpróbál új módszereket kidolgozni, hogy elősegítse a globális terv megvalósítását a  “járvány” elleni küzdelmet.

Nem tudhatjuk, hogy Biden  fenyegetés esetleg megtévesztés áldozata, vagy zsarolás, korrupció bűncselekményeknek elkövetője, erre a tárgyalás nem tért ki.

Magyarországtól eltérően, úgy tűnik az Egyesült Államikban még működik a jogérvényesítés. Jelenleg, mint tudjuk, hazánkban minden próbálkozás alkotmányjogi beadvány lepattan a döntéshozókról. Egy olyan helyzet alakult ki, ami példátlan az elmúlt 30 év “demokrácia” vagy demokráciának csúfolt évei alatt. Teheti ezt a kormány azért, mert a teljes parlamenti ellenzékkel együtt, a totális új globalista törekvések csicskáivá váltak. MNa sem orvos, sem ügyvéd nincsw aki érdemben szembe merne szállni ezzel az oltásfasiszta dikturával.

Remélhetőleg a közeljövőben a már beadott bírósági, ügyészségi büntetőjogi beadványok jobb belátásra kényszerítik az egész világ, köztük európai kormányokat  is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük