Vita a „COVID-19 vakcinák: etikai, jogi és gyakorlati szempontjai -elemzésről

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE)
2021. január 27
Rik Daems úr, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke,

Jennifer De Temmerman, a határozat előadója,

Excellenciák, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tisztelt tagjai,

Köszönöm, hogy meghívott ma csatlakozni hozzád.

Hadd kezdjem azzal, hogy méltatom a Parlamenti Közgyűlést az elkötelezettségéért, hogy a COVID-19 járványra adott válasz a nemzeti napirendek élén áll.

Dicséretét fejezem ki a ma megvitatás alatt álló jelentésnek az oltások tisztességes és méltányos elosztása érdekében a nemzetközi együttműködésre helyezett hangsúly miatt is, amelyet az Európa Tanács legutóbbi nyilatkozata is visszhangzott.

Dicsérem azt az állásfoglalást, amelyet ma megvitat, amely a COVID-19 vakcinákat globális közjavaként ismeri el.

Ilyen válság idején a legfontosabbak magasabb rendű elveink.

Ez a járvány soha nem látott módon tesztelt minket, és most, még akkor is, ha rekord idő alatt kifejlesztettük az oltásokat, újra tesztel minket.

Az oltóanyag méltányossága nem csupán erkölcsi követelmény. Ennek a járványnak a vége attól függ.

Ezt az alapelvet számos európai kormány és az Európai Bizottság elismerte a COVID-19 Tools Acceleratorhoz való hozzáférés támogatásával.

Az elmúlt kilenc hónapban ez a kiemelkedő partnerség megalapozta az életmentő eszközök méltányos terjesztését és telepítését.

Új gyorstesztjeink vannak, amelyek kevesebb, mint 30 perc alatt eredményt nyújtanak, és amelyeket hamarosan bevezetünk.

Meghatároztuk a dexametazont a súlyos betegségek kezelésére, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országokban készítenek fel.

A biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztése és jóváhagyása kevesebb mint egy évvel az új vírus megjelenése után megdöbbentő tudományos eredmény. Mindannyiunk számára nagyon szükséges reményforrást ad.

Egy oltás már szerepel a WHO sürgősségi felhasználási listáján, hármat pedig szigorú szabályozó hatóságok engedélyeznek sürgősségi felhasználásra.

A WHO a nemzeti kormányokkal és a regionális szervekkel, például az Európai Gyógyszerügynökséggel együttműködve számos sürgősségi felhasználásra szánt vakcina szabályozási felülvizsgálatának felgyorsításán dolgozik.

A COVAX immár kétmilliárd adagot biztosított öt gyártótól, 2021-ig és 2022 elejéig több mint egymilliárd adag adagolásával.

Röviden: a COVAX készen áll arra, hogy átadja a létrehozottakat.

Köszönetet szeretnék mondani partnereinknek, Gavi-nak és a CEPI-nek kivételes munkájukért, amely eljutott hozzánk.

Együtt legyőztük a tudományos akadályokat, a jogi akadályokat, a logisztikai és a szabályozási akadályokat.

De még akkor is, amikor az első oltásokat elkezdik alkalmazni, az egyenlő hozzáférés ígérete komoly kockázatot jelent.

Most szembe kell néznünk azzal a valódi veszéllyel, hogy még akkor is, ha az oltások reményt keltenek a gazdag országokban élők számára, a világ nagy része elmaradhat.

Egyes országok és vállalatok kétoldalú ügyleteket kötnek, megkerülik a COVAX-ot, növelik az árakat és megpróbálnak a sor elejére ugrani.

A COVID-19 vakcinákat a világ 50 országában adják be, amelyek szinte mindegyike gazdag nemzet. A dózisok 75 százalékát csak tíz országban helyezték el.

Érthető, hogy a kormányok elsődlegesen a saját egészségügyi dolgozóik és az idősebb emberek oltását akarják előtérbe helyezni.

De nem helyes, ha a gazdag országokban élő fiatalabb, egészségesebb felnőtteket oltják be az egészségügyi dolgozók és az idősebb emberek előtt a szegényebb országokban. Remélem, meg fogja érteni ezt.

A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy a legtöbb gyártó a gazdag országokban a hatósági jóváhagyást helyezte előtérbe, ahelyett, hogy teljes dossziét nyújtott volna be a WHO-nak a sürgősségi felhasználások listájára.

Együtt kell működnünk annak érdekében, hogy minden országban kiemelten kezeljük azokat, akiket a legsúlyosabb betegség és halál fenyeget.

A gyorsan terjedő változatok megjelenése még fontosabbá teszi az oltások gyors és méltányos bevezetését.

Az első megközelítés veszélyeztetheti a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereit.

Ez önpusztító is. Ezek az intézkedések csak meghosszabbítják a járványt, a megfékezéséhez szükséges korlátozásokat, valamint az emberi és gazdasági szenvedéseket.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Kutatási Alapítványának ezen a héten közzétett tanulmánya megállapította, hogy az oltás nacionalizmus akár 9,2 billió amerikai dollárba is kerülhet a világgazdaságnak, és ennek majdnem a fele – 4,5 billió dollár – a leggazdagabb gazdaságokban keletkezik.

A gyors és méltányos dózismegosztás kritikus fontosságú, ha le akarjuk küzdeni ezt a járványt.

Míg számos európai ország nagyvonalú pénzügyi hozzájárulást nyújtott a COVAX-hoz, a kétmilliárdos dózistámogatás teljesítéséhez továbbra is szükséges pénzeszköz.

Ugyanilyen fontos, hogy a COVAX időszerű adományokat kapjon olyan vakcinaadagokról, amelyeket oly sok ország biztosított.

Ez egy másik kritikus eszköz, amellyel a COVAX egyenletesen el tudja osztani az oltási dózisokat további populációk védelme érdekében.

Nyersen fogalmazva: sok ország több oltást vásárolt a kelleténél. Kritikus, hogy a COVAX hamarosan megkapja ezeket az extra adagokat, nem pedig a maradék hónapok múlva.

Az élet attól függ.

A kormányok, az oltóanyag-gyártók és a globális közösség sürgős fellépésére van szükség az oltások méltányosságáról szóló beszélgetés folytatásához.

Kérem az összes országot, hogy szolidárisan cselekedjek. Csak a közös együttműködéssel tudjuk véget vetni ennek a járványnak.

Öt kritikus intézkedésem van, amelyet az országoknak meg kell tenniük:

Először is, fontossági sorrendben: Meg kell védenünk a COVAX eszközt, és biztosítanunk kell, hogy az a tervezettnek megfelelően működjön. A WHO-t a többi szabályozóval egyidejűleg be kell nyújtani az oltóanyagra vonatkozó adatokkal, hogy felgyorsulhasson az oltások minden ország számára;

Másodszor, tisztességesen cselekedni: A felesleges dózisokat meg kell osztani, vagy az országoknak fel kell függeszteniük a COVAX dózisokhoz való hozzáférés jogát, miután beoltották egészségügyi dolgozóikat és az idősebb embereket, hogy más országok is megtehessék ezt;

Harmadszor, elszámoltathatóság: Minden partnernek teljesítenie kell az ígéreteit, és mindent meg kell tennie a jóváhagyott vakcinák mennyiségének növelése érdekében, többek között a fokozott gyártás, a technológiaátadás és az engedélyeztetés révén;

Negyedszer, hogy készen álljon: Minden országnak biztosítania kell a szabályozási és logisztikai mechanizmusok meglétét a tesztek, kezelések és oltások bevezetése és bővítése érdekében, és biztosítania kell, hogy egyetlen adag sem pazarolható el;

Ötödször: átláthatóság: Felhívjuk az összes olyan országot, amely kétoldalú szerződésekkel rendelkezik – és ellenőrzi az ellátást -, hogy legyen átlátható a COVAX-szal kötött szerződésekben, ideértve a mennyiségeket, az árakat és a szállítási határidőket is.

A parlamentek kritikus szerepet játszanak mind az érdekérvényesítésben, mind a közösségi szerepvállalásban, a kormány elszámoltathatóságában, a félretájékoztatás elleni küzdelemben és a megfelelő költségvetések elosztásában a politikai prioritások számára.

Végül szeretném megjegyezni, hogy a WHO sürgősségi bizottsága, amelyet a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat alapján hívtak össze, megállapította, hogy a nemzetközi utazóknak az oltás igazolásának előírása jelenleg nincs értelme.

Az utazókat nem tekintik magas kockázatú csoportnak, és nincs bizonyíték arra sem, hogy az oltások csökkentenék az átvitel mértékét.

Kollégák és tisztelt tagok, 2021 a megújult remény éve lehet és kell, hogy legyen, amikor túljutunk a világjárvány akut szakaszán.

Együtt kell biztosítanunk, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősebb emberek oltása minden országban folyamatban legyen az idei év első 100 napján.

74 napunk van hátra. Az idő rövid, és a tét nem lehet nagyobb.

Minden pillanat számít.

Kívánok eredményes beszélgetést, és nagyon köszönöm, hogy meghívott, megtiszteltetés csatlakozni hozzád.

Köszönöm.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük