Von der Leyen továbbra sem kívánja nyilvánosságra hozni a gyógyszercéggel kötött megállapodásokat.

Az Európai Bizottság és az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen nem kívánja továbbra is nyilvánosságra hozni a gyógyszercéggel kötött  megállapodásokat. A Pfizerrel 2020-ban kötött vakcinaszerződés lehetséges részleteiről van szó.

Idén áprilisban a New York Times egy olyan cikket közölt, amely Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke körében kevés lelkesedést váltott ki. A főcím így szólt: “Hogyan zárolta Európa a Pfizer oltóanyag-üzletet SMS-szövegekkel és telefonbeszélgetésekkel”.

Az amerikai lap megdöbbentő eseményről számolt be, amely a Pfizer gyógyszeripari óriáscég és az Európai Bizottság közötti alkuval kezdődött. A tárgyalások tartalma: 1,8 milliárd adag Pfizer-BioNTech. Amiben megegyeztek, az egy milliárd dolláros üzlet volt egy olyan vakcinára, amely a küszöbön állt és amelyre sürgősen szükség volt. Különösen pikáns: a New York Times kutatása szerint az üzletet közvetlenül Ursula von der Leyen és Albert Bourla között készítették elő, kezdeményezték és véglegesítették, a telefonhívások és szöveges üzenetek rövid hivatalos csatornáin keresztül.

A világ legnagyobb Corona vakcinagyártója felére csökkenti a termelést
A jelentés szerint Ursula von der Leyen a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott intenzív eszmecserét ezen a meglehetősen szokatlan módon. A Signal vagy a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásokat használhatták. A The New York Times beszámolója szerint: “A két fél beszélgetése során két dolog vált világossá: a Pfizer lényegesen nagyobb számú vakcinaadagot tud felajánlani az EU Bizottságának. Az Európai Unió pedig hajlandó lenne elfogadni az ajánlatot.”

Végül a Pfizer és a német BioNTech konzorciuma valóban megnyerte az áhított versenyt a BioNTech Comirnaty vakcinával, és így az EU legfontosabb vakcinaszállítója lett. Az üzlet részletei azonban teljesen ismeretlenek, például az oltóanyag-szállítás pontos árai és az, hogy mely országok részesültek előnyben a szállításban.

A Netzpolitik.org már a nyáron több részletet akart kérni: “A nyilvánosságra hozatalra vonatkozó kéréseket elutasították: Nemcsak a szerződések, de még az üzletkötés kezdeményezése is homályban marad. A netzpolitik.org információszabadságra vonatkozó kérését a von der Leyen bizottsági vezető és a Pfizer főnöke, Bourla közötti üzenetekről az EU Bizottsága már júliusban elutasította: “Nem találtunk a kérése körébe tartozó dokumentumokat” – olvasható a Bizottság főtitkárának, Ilze Juhansone-nak a válaszában.” A netzpolitik.org szerint a Bizottság nem tudott a kérésének megfelelő dokumentumokat megtalálni.

Ezt követően több konkrét megkeresés is érkezett von der Leyen hivatalához. “Ez utóbbi többször is megismételte, hogy nincsenek olyan dokumentumok, amelyek “megfelelnek az (archívumba történő) bejegyzéshez szükséges kritériumoknak”” – írja a Netzpolitik.org egy friss cikkében. A cikk összefoglalja:

“Ezzel a ködös válasszal a Bizottság ismét kitér a kérdés elől, hogy létezett-e egyáltalán közvetlen üzenetváltás Bourla és von der Leyen között – és ha igen, mi állt benne.”

A visszafogottság egyik lehetséges oka az lehet, hogy von der Leyen és csapata fél a jogi következményektől.

“Ha beismerik, hogy az üzenetek még mindig a Bizottság mobiltelefonjának fejlécében vannak, vagy onnan törölték őket, az sebezhetővé teheti őket a perekkel szemben.”

A Pfizerrel folytatott ügyletei esetében a Bizottság – a más gyártókkal kötött szerződésekhez hasonlóan – nyilvánosságra hozta és közzétette az előzetes megállapodást és az adásvételi szerződést. Az olyan lényeges részletek azonban, mint a szállítási ár és a felelősségi kérdések, ki vannak feketítve.

A netzpolitik.org most közzétette az EU Bizottság válaszát Emily O’Reilly uniós ombudsmannak. Ez azt mutatja, hogy az Európai Bizottság továbbra sem akarja átláthatóvá tenni az Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég közötti esetleges megállapodásokat. Ez az európai ombudsman vizsgálati csoportja és az Európai Bizottság képviselői közötti találkozó eredménye.

A találkozó célja az volt, hogy az ombudsman vizsgálócsoportja további információkat szerezzen a Bizottság “a szöveges feljegyzések megőrzésére vonatkozó gyakorlati politikájával” kapcsolatos ügyről.

“Az információszabadsággal kapcsolatos kérelmekre adott korábbi válaszaiban a Bizottság már kijelentette, hogy a rövid üzeneteket csak “kivételes körülmények között” tekintik dokumentumnak – anélkül azonban, hogy tisztázta volna, melyek lehetnek ezek a körülmények.”

A Netzpolitik.org cikke ezért megállapítja: “O’Reilly ombudsman a FragdenStaat.de átláthatósági civil szervezet panaszára adott válaszában azt írta, hogy egyértelmű, hogy a messenger-alkalmazásokat és az SMS-eket szakmai kommunikációra használják, többek között fontos ügyekben is. “Ha azonban az intézmény nem őrzi meg és nem tárolja ezen üzenetek tartalmát, a nyilvánosság soha nem férhet hozzájuk.””

A legutóbbi ülés eredményei után teljesen nyitott kérdés, hogy a Bizottság mostantól reagál-e a nyilvánosság nyomására, és a jövőben szisztematikusan archiválja-e az SMS-eket. Végül is a Netzpolitik.org szerint néhány nappal ezelőtt Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke bejelentette, hogy tisztviselői új szabályokon dolgoznak a dokumentumokhoz való hozzáférés tekintetében. Jourová azonban nyitva hagyta, hogy ez mit jelent a jövőben az olyan üzenetek archiválására, mint például a von der Leyen és Bourla közötti üzenetek, amelyekben milliárdos oltóanyag-vásárlásokat kezdeményeztek.

Forrás: https://de.rt.com/europa/128309-eu-behorde-und-von-leyen/