Az NIH-t beperelték mert nem mutatta be a vitatott Gain-of-Function kutatással kapcsolatos dokumentumokat

Az NIH-t beperelték, mert nem mutatta be a vitatott Gain-of-Function kutatással kapcsolatos dokumentumokat
A National Institutes of Health elutasítása, hogy nyilvánosságra hozza az ügynökség által a világjárványvírusokkal kapcsolatban finanszírozott kutatással kapcsolatos dokumentumokat, “súlyosan felelőtlen” – mondta Andrew Kimbrell, a pert benyújtó Center for Food Safety ügyvezető igazgatója.

NIH's unlawful withholding of public records undermines FOIA's basic purpose of government transparency.

A múlt héten a Center for Food Safety (Központ az Élelmiszerbiztonságért) az információszabadságról szóló törvény (FOIA) alapján pert indított a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) ellen, amely az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumának (HHS) egyik ügynöksége. A Center for Food Safety azért perli az ügynökséget, mert az nem adta ki az NIH olyan szerződések és támogatások jóváhagyásával és kiadásával kapcsolatos kormányzati dokumentumokat, amelyek olyan kutatási projekteket finanszíroznak, amelyek vitatott funkciógyarapodási/fenyegetettségi vizsgálatokat tartalmaznak veszélyes, úgynevezett “fokozottan potenciális pandémiás kórokozókkal”.

“Az, hogy az NIH nem hajlandó nyilvánosságra hozni az általa finanszírozott, a potenciális pandémiás vírusok átvihetőségének, fertőzőképességének és halálos erejének fokozására irányuló kutatásokat, durván felelőtlen” – mondta Andrew Kimbrell, a Center for Food Safety ügyvezető igazgatója. “Pereskedünk azért, hogy megkapjuk ezt az információt, mert az átláthatóság és a nyilvánosság tájékoztatása ezekről a rendkívül veszélyes kísérletekről fontos lépés lehet a következő világjárvány elkerülése érdekében.”

A felerősített, “laboratóriumban előállított” potenciális pandémiás kórokozó egy potenciális pandémiás kórokozó emberre való átvihetőségének vagy virulenciájának fokozásával jön létre. A funkciógyarapodás/fenyegetettség növelése, vagy a kórokozó betegséget okozó képességét javító kutatás az élettudományi kutatás egy olyan alcsoportja, amely leggyakrabban a potenciális pandémiás kórokozók továbbfejlesztett változatának létrehozását vagy felhasználását foglalja magában.

A Center for Food Safety perének középpontjában az áll, hogy az ügynökség visszatartja az NIH által az olyan javasolt kutatások finanszírozására vonatkozó feljegyzéseket, amelyek olyan fokozottan potenciális pandémiás kórokozók létrehozására, átadására vagy felhasználására irányulnak, amelyek esetében a HHS által a fokozottan potenciális pandémiás kórokozókat érintő javasolt kutatásokra vonatkozó finanszírozási döntések irányítására szolgáló keretrendszer (HHS P3CO keretrendszer) alapján további felülvizsgálatra van szükség.

“A FOIA előírja az NIH számára, hogy a nyilvántartásokat haladéktalanul kiadja. Sajnálatos módon az ügynökség nem tartotta be a FOIA törvényes határidőit a kérésünkkel kapcsolatban” – mondta Victoria Yundt, a Center for Food Safety munkatársa. “Következésképpen az NIH jogellenesen megfosztotta a nyilvánosságot a törvényben biztosított jogától, hogy olyan nyilvántartásokat kapjon, amelyek kulcsfontosságú információkat tartalmaznak a kormányzati jóváhagyásról és finanszírozásról az olyan új és folyamatos funkciógyarapodási/veszélyeztetettségi vizsgálatokról, amelyek az Egyesült Államok laboratóriumaiban olyan fokozott potenciális világjárványt okozó kórokozók létrehozásából, átviteléből vagy felhasználásából állnak, amelyek – ha egy laboratóriumi balesetből kiszabadulnak – katasztrofális következményekkel járhatnak az emberi környezetre nézve.””

A kért nyilvántartások nélkül a Center for Food Safety nem tudja meghatározni, hogy hány funkciógyarapítási/fenyegetettségi projektet finanszírozott az NIH, és azt sem, hogy ezek közül hány projekt ment át a megfelelő felülvizsgálaton, vagy felel meg más szövetségi törvényeknek és szabályozásoknak.

Az NIH jogellenes visszatartása a nyilvános iratokkal szemben aláássa a FOIA alapvető célját, a kormányzati átláthatóságot. A Center for Food Safety már többször perelte a szövetségi kormányt annak érdekében, hogy az ügynökségeket kötelezze a FOIA betartására. A Center for Food Safety FOIA programja elkötelezett a FOIA-ban foglalt elvek, például a nyílt és átlátható kormányzat fenntartása mellett.

Eredetileg a Center for Food Safety által közzétett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük